Prof. Dr. Birol Civelek
Burun Estetiği
Burun estetiği (rinoplasti-nazoplasti) Türkiye’de en sık yapılan estetik cerrahi ameliyatıdır. Burun estetigi dendiğinde belki de aklınıza hemen küçücük ve kalkık, burun delikleri görünen bir burun geliyor.
Ama nasıl giyim kuşam eğilimleri (trend) değişiyorsa burun estetik ameliyatı da artık 21. yüzyılda doğal, ameliyat yapıldığı belli olmayan bir görünümde olmalıdır ve öyle sonuç alınmalıdır. Burun ameliyatı ve özellikle burun estetiği ameliyatı en zor ameliyatlardan biridir. Planlama, cerrahın tecrübesi en önemli faktörlerdir. Burun ucu estetiği, sadece burun ucu kaldırma çok nadir yapılan bir işlemdir. Burunu kolonlar üzerine oturtulmuş bir yapı gibi düşünmek gerekir. Sadece bir bölgesiyle oynamak doğru olmayabilir.
Tabii ki en önemlisi fonksiyonel sonucun iyi olmasıdır. Yoksa burun küçültme ya da güzel görünen burun tatmin edici olmayabilir.
Son zamanlarda burun estetiği sık sık duyduğumuz kavramlardan biri hâline geldi. Zorunluluktan yaptırmak isteyenlerin yanı sıra estetiklik bakımından burnunu düzelttirmek isteyen de çok fazla insan vardır. Güzellik kavramının sonucu olarak ortaya çıkan burun estetiği, bazı durumlarda sağlık için zorunluluk hâline gelebiliyor.
Daha önce hiç burun estetiğiyle ilgili araştırma yapmadıysanız, bilgi sahibi olmadan estetik yaptırmamanız gerekir. Burun estetiği için yaş sınırı var mı ya da hangi durumlarda burun estetiği yaptırılabilir gibi soruların cevaplarını bilmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Aksi takdirde bilinçsiz bir şekilde burun estetiği yaptırmaya kalkışırsınız, bu da tehlikelidir.
Estetik herkesin bildiği bir tabirle kişinin bazı uzuvlarında sorunlu gördüğü bölgesini ameliyat ile değiştirmek ve düzeltme işlemidir. Burun estetiği ise keyfi olarak yapılabildiği gibi, yanı sıra burunda meydana gelen bazı nedenlerden dolayı da gerçekleştirilebilir. Örneğin rahat nefes alamama sorunu, burnun kemiğinin kırık olması veya burun içerisinde et parçası olması gibi nedenler estetik gerektirebilir.
Böyle durumlarda en doğru karar doktor ile görüşerek gerçekten burun estetiği yapılmasına ihtiyaç olup olmadığı öğrenildikten sonra verilen karar olacaktır. Zira kişinin yaratılış özelliklerini ve uzuvlarını değiştirmemesi en doğru davranış biçimidir. Fakat eğer mecburi bir durumla karşı karşıya kalınırsa o vakitte burun estetiği yapmak zorunlu bir hale gelebilir.
Soru Cevap Burun Estetiği
Sonrasında ameliyat tarihi belirlendiğinde en az 2 hafta öncesine kadar gıda takviyesi de dahil olmak üzere, doğal ilaçlar veya kimyasal içerikli olan ilaçların kullanılması durdurulur. Zira ameliyat esnasında bu ilaçlar kan akışında süreklilik sağlayabilir yahut ta ameliyat esnasında herhangi bir zarar olmazsa ameliyat sonrasında da kanamanın durdurulmasına mani olabilir. Bu sebeple ilaç kullanımı sonlandırılır.
Bu işlem bazen kıkırdağın eklenmesi ya da kemiğinin düzeltilmesi gibi işlemler olabilir. Ameliyat işlemi bittikten sonra burun derisi tekrar yerine yerleştirilir ve ameliyat tamamlanır. Ameliyat sonrasında da dikkat edilmesi gereken hususlar doktor tarafından hastaya bildirilecek ve kontrol edilecektir.
Estetik operasyonun nedeni eğer bir sağlık sorunu veya travma ise bununla ilgili izlenecek yol kişinin yaşı ve genel sağlık durumuna bakılarak doktor tarafından belirlenir. Sadece estetik amaçlı, yüze daha uygun oranlarda şekillendirecek bir buruna sahip olmak için yapılacak operasyonlarda yine kişinin genel sağlık durumu doktor tarafından değerlendirilerek uygun olup olmadığına karar verilir.
İşlem sonrası hasta bir gece yatış alarak takip edilir. Sonrasında günlük hayatına geri döner. Yüzde şişlik, ağrı gibi operasyon sonrası gelişen durumlar, kişinin sağlık durumu ve deneyimli hekim sayesinde minimilize edilebilmektedir. Bununla beraber burun estetiği herhangi bir cerrahi işleme gerek duymadan, enjeksiyonla gerçekleştirilen burun içi botoks işlemi de yapılmaktadır.
Burun estetiği olan kişi iyileşme sonrasında yüzüne en uygun şekilde tasarlanmış yeni burun görüntüsü ile hayalindeki yaşama kavuşur. Tüm sağlık konularında olduğu gibi estetik operasyon konusunda da hizmet alınacak sağlık kurumunun ve operasyonu yapacak hekimin yetkinliği araştırılmalı, bu konuda bilinen ve deneyimli kurum ve hekimler tercih edilmelidir.